ITALIË (Amalfitaanse kust)

DE AMALFITAANSE KUST
Heb je zin in een waaier aan Italiaanse producten en ongerepte natuur? Dan sturen we je naar de provincie Campanië in het zuiden van Italië.

Op minder dan twee uur vliegen kom je aan in Napels. Hier start de reis die het mooiste van Zuid-Italië te bieden heeft. Het heeft waarschijnlijk te maken de vergaande geschiedenis van Grieken en Romeinen, de passie van de Italiaanse keuken en het leven op zee dat deze regio zo uniek maakt. De mensen zijn er hartelijk en genieten van de kleinste dingen.

Campanië heeft zoveel te bieden en probeert voor groot en klein een unieke ervaring te zijn. Zij die van natuur en cultuur houden kunnen terecht in de verschillende nationale parken, maar ook vanop zee genieten van de hoge rotswanden. Levensgenieters vinden er eten, drinken en plezier op alle hoeken van de straten. Maar ook voor de rustige reiziger heeft de Amalfikust veel afwisseling in petto.

CAPRI JETSET
Zoals er in elk land zijn, kan je ook in Italië je ogen de kost geven. De ma-tu-vu bevolking van Campanië sluit zich af op het eiland Capri. Met de ferryboot ben je er op 40 minuten vanuit Napels of op 25 minuten vanuit Sorrento. Eendagstoeristen geven we ongelijk, want wie echt de happy-few wilt zien zal moeten blijven tot de zon ondergaat. Nu komen de celebrities uit dure jachtschepen aan wal om te gaan eten in het welbekende Villa Verde of om te paraderen langs de luxeboutieks.

Maar Capri heeft meer te bieden. Je kan er prachtige wandelingen maken aan de rand van de zee, een stoeltjeslift je naar het hoogste punt laten brengen en van hier weer naar beneden wandelen. De tuinen van Augustus, Villa Jovis en Villa San Michele geven je dan weer meer cultuurachtergrond. Met een boottocht van ongeveer drie uur kan je rond het eiland varen en bezoek brengen aan de Grotta Azzurra en foto’s maken bij de rotsen van Dolce & Gabana. 

CITROENHOOFDSTAND, SORRENTO
Weer met de voetjes op de grond. Sorrento staat bekend als de citroenenhoofdstad van Italië. Je vindt er de beste limoncello en in het drukste van de stad bots je op een citroenenplantage. Sorrento is een levendig stadje met leuke winkeltjes en een halte voor reizigers de bedolven stad Pompeii willen bezoeken. Het meest unieke aan de stad is dat ze op hoge rotswanden gebouwd is. Als je naar de zee wilt zal je eerste door de rotsen moeten afdalen. Het is een spannende maar unieke afdaling.

Het centraal gelegen treinstation brengt je op minder dan 30 minuten naar Pompeii. Of dat is toch wat ze zeggen, eigenlijk zit je een uur op de trein, maar dat is niet zo erg want folklore artiesten entertainen je met Italiaanse vibes. De kans dat je vrienden maakt tijdens deze rit zit er goed in!

RUST IN CAPACCIO
Voor wie even aan de drukte wil ontsnappen is Capaccio een ideaal vakantieoord. Op een kleine twee uur rijden van Sorrento ligt het bergdorpje Capaccio. Onderweg stoppen we in Salerno om te genieten van een heerlijk visgerechtje aan het water. Even later stoppen we nog eens want in deze regio wordt er buffelmozzarella met de hand gemaakt. Verschillende boerderijen verwelkomen toeristen om hen te tonen hoe dit gemaakt wordt, uiteraard kan je er ook proeven van deze lekkernij.

Vlakbij het dorpje kan je een bezoek brengen aan Paestum. Dit is een archeologische site waar ruïnes en tempels uit de Oudheid werden ontdekt.

De kuststreek bij Capaccio trekt veel lokale bewoners aan maar is daarom niet minder mooi. Integendeel, zo kan je eens mee genieten van een zondag op z’n Italiaans. De hele familia speelt op strand en geniet in de late namiddag van verse tomaten met streekgebonden mozzarella.

DE OPEN ZEE “PRAIANO”
Het is opmerkelijk hoeveel mensen er wonen in dorpjes die gebouwd werden op enkele meters boven de zee, tegen een rotswand en met smalle wegen die je er naartoe brengen. Praiano is gelegen tussen de bekendere dorpjes Amalfi en Positano. Het is er daarom rustiger maar zeker even mooi. Praiano betekent open zee en dit zal je echt begrijpen als je er geweest bent! De pastelkleuren, de trappen en de gekleurde parasols van de Amalfitaanse dorpen spreken tot ieders verbeelding. De prachtige architecturale kerken en bruggetjes, de tuinen aangelegd in terrasvorm en de uitzichtloze zee zijn voer voor vele toeristen, en je kan ze geen ongelijk geven!

Vanuit Praiano kan je met de boot, bus of met je eigen vervoer dorpen zoals Ravello, Minori, Majori, Scala, Amalfi en Positano bezoeken. Deze traditionele dorpjes lijken erg op elkaar maar zijn toch zo uniek. Deze regio is het paradijs voor kleurrijke foto’s, lekker eten, fijne mensen en weelderige natuur. 

 

Nathalie