“There are other places on earth where nature amazes us, or places that make people seem small in their majesty. But there are only a few places, where all this comes together. Antarctica is a continent which dampens the arrogance of man, and also his petty desires.”
Dit zijn de woorden van Prince Edward, His Royal Highness, die we graag willen gebruiken voor dit extra reisverhaal over Antarctica te introduceren. Door het lezen hiervan geven we je een fractie van de emoties die je ervaart tijdens een reis naar Antarctica. We wensen je veel leesgenot maar voornamelijk het geluk om ooit deze belevenis zelf te mogen ervaren, en dan helpen we je graag bij de organisatie daarvan.
De naam van het schip “Inspiration”, die ons de mogelijkheid biedt om deze reis te maken sluit aan bij de verbazing van de reis: inspirerend.
De Hanseatic Inspiration is een luxe expeditieschip dat in oktober 2019 werd gelanceerd door Hapag-Lloyd Cruises. Het schip is ontworpen om avontuurlijke reizen te combineren met het hoogste comfort en biedt plaats aan maximaal 230 gasten, met een capaciteit van 199 gasten voor expedities naar Antarctica en Spitsbergen.
Tijdens een bezoek aan de machine ruimte, onder leiding van de Chief Engineer, kregen we een zeer gedetailleerde uitleg over de specificiteiten van het schip (15.51 gross ton, 138,7 meter lang, 934 kubieke meter marine diesel…), we krijgen uitleg hoe water aan boord gerecycleerd wordt, hoe voeding bewaard wordt en hoeveel crew het schip draaiende houdt.
We worden ook uitgenodigd op “The Brigde” door de kapitein zelf. Dit is de plek waar de kapitein met zijn staff captain de koers varen en beslissingen maken. Aan boord van de Hanseatic Inspiration is deze plek vaak geopend en kan je vragen stellen aan de kapitein.
Aan boord zijn we steeds omringd door een team van experten. Ze organiseren lezingen en sessies om je onder te dompelen in de geschiedenis, in het leven aan land en in de zee, in het behoud van het continent. Ze zorgen ervoor dat iedere landing foutloos georganiseerd wordt.
Ook het hotelteam onder leiding van de hotelmanager, het keukenteam onder leiding van de Executive Chef en het housekeeping team zorgen ieders op hun beurt dat deze reis meer dan al de verwachting invult. Van wafels om 16h, tot het organiseren van een kerstmarkt op het pool deck, en het serveren van een warme chocomelk wanneer we uren staan te staren naar ijsbergen, of kleine chocolaatjes op het bed op de dag van Sinterklaas, het kennen van je naam en weten welke cocktail je zal drinken, en aanvoelen wanneer je zeeziek bent en je liever een ginger beer nodig hebt, zijn allemaal kleine maar zeer specifieke attenties die de reis een inspiratie maken.
De A23a is een enorme tabulaire ijsberg die in 1986 afbrak van het Filchner-Ronne-ijsplateau in Antarctica. Met een oppervlakte van ongeveer 3.900 vierkante kilometer is het de grootste ijsberg ter wereld.
Na meer dan 30 jaar vast te hebben gezeten op de zeebodem in de Weddellzee, begon A23a in 2020 te bewegen. In november 2023 werd de ijsberg gevolgd terwijl hij voorbij de noordpunt van het Antarctisch Schiereiland bewoog en richting de Zuidelijke Oceaan ging. In december 2024 meldde de British Antarctic Survey dat A23a de Taylor-kolom had verlaten en nu verder noordwaarts door de Zuidelijke Oceaan drijft. Wetenschappers volgen de bewegingen van A23a nauwlettend om de impact op het lokale ecosysteem en de mogelijke afgifte van mineralen aan de oceaan te bestuderen.
Tijdens onze expeditie naar Antarctica varen we langs deze ijsberg die zo groot is als Mallorca of dezelfde grootte heeft als de provincie Luik. Om maar een idee te geven welke impact dit heeft. Een moment waar we lang naar uitgekeken hebben wordt jammer genoeg minder imposant dan we verwachtten vanwege de mist rond de ijsberg. Teleurgesteld varen we naar onze volgende stop, denkende dat we deze indrukwekkende ijsberg nooit meer zouden zien. Enkele uren later klaart de hemel open, en kondigt de kapitein aan dat we terug op weg zijn naar de A23a, we krijgen dan toch de kans om deze ijsberg in al zijn glorie te observeren. Ook dit zijn momenten tijdens een expeditie die het verschil maken. Dankzij de flexibiliteit van de route en de ervaring van het team proberen ze er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat we letterlijk alle momenten goed kunnen meepikken.
In de Ocean Academy, een van de must-visit plekken op het schip kan je steeds advies gaan vragen aan de experten. Een ideale moment om een zeedag te doorbreken en je kennis aan te scherpen. We zijn enorm gefascineerd geraakt door walvissen, pinguïns en zeeolifanten. Maar waar leven deze dieren van, en hoe leven ze samen. Daarom brengen we een bezoek aan een van de professoren in de Ocean Academy voor meer uitleg.
In het ongerepte ecosysteem van Antarctica vormt krill de basis van de voedselketen. Deze kleine, garnaalachtige kreeftachtigen vormen een rijke bron van voedsel voor diverse diersoorten.
Krill: Krill zijn de primaire voedselbron voor veel Antarctische dieren. Ze voeden zich met fytoplankton en vormen op hun beurt de basis voor de voeding van vele grotere dieren.
Pinguïns: Diverse pinguïnsoorten, zoals de keizerspinguïn en de adeliepinguïn, voeden zich voornamelijk met krill. Ze jagen in de oceaan en vormen grote kolonies op het land om te broeden en hun jongen groot te brengen.
Pinnipeds (zeehonden en zeeleeuwen): Pinnipeds, waaronder zeehonden en zeeleeuwen, jagen op krill en vissen. Ze brengen tijd door op het ijs om te rusten en voort te planten, maar brengen ook veel tijd door in het water om te jagen.
Walvissen: Walvissen, zoals de blauwe walvis en de bultrug, voeden zich voornamelijk met krill. Ze gebruiken hun baleinen om grote hoeveelheden water en krill in één keer te filteren.
Albatrossen: Albatrossen zijn grote zeevogels die zich voeden met vis en inktvis. Ze hebben een breed verspreidingsgebied en kunnen lange afstanden afleggen over de Zuidelijke Oceaan.
Orka’s: Orka’s, of killer whales, zijn apex-predatoren die zich voeden met een breed scala aan prooien, waaronder vissen, zeehonden, walvissen en zelfs andere orka’s. Ze jagen vaak in groepen en gebruiken geavanceerde technieken om hun prooi te vangen.
De meeste dieren voeden zich dus met krill, en dat betekent ook dat de andere dieren zoals de albatros en de orka die onrechtstreeks voeden met krill. Dat betekent dat dit complexe netwerk van interacties tussen verschillende diersoorten zorgt voor een dynamisch en veerkrachtig ecosysteem in de Antarctische regio.
Jammergenoeg, en zoals vaak bij vele natuurlijke voedingsbronnen heeft ook de industrie haar weg gevonden naar krill voor het gebruik van schoonheidsproducten, in de voedingsindustrie en voor farmaceutische toepassingen.
De groeiende vraag naar krill heeft geleid tot bezorgdheid over de duurzaamheid van de visserijpraktijken en de impact op het Antarctische ecosysteem. Organisaties zoals de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) zijn opgericht om toezicht te houden op de krillvisserij en ervoor te zorgen dat deze op een verantwoorde en ecologisch verantwoorde manier plaatsvindt.
Antarctica, het meest afgelegen continent, werd pas in de 19e eeuw door mensen ontdekt. Hoewel er eerder meldingen waren van onbekende zuidelijke landmassa’s, werd het continent zelf pas in 1820 voor het eerst bereikt.
In 1820 bereikten de Russische admiraal Fabian von Bellingshausen en de Britse kapitein Edward Bransfield onafhankelijk van elkaar de rand van het Antarctische continent. Dit wordt vaak beschouwd als de officiële ontdekking van Antarctica.
De ontdekkingsreizen:
1820: Admiral Fabian von Bellingshausen (Rusland) en kapitein Edward Bransfield (Groot-Brittannië) bereikten onafhankelijk van elkaar de rand van het Antarctische continent.
1897-1899: De Belgische expeditie onder leiding van Adrien de Gerlache was de eerste die overwinterde in Antarctica. Het schip ‘Belgica’ raakte vast in het ijs, en de bemanning bracht een winter door in de ijzige omstandigheden.
1901-1904: De Britse ‘Discovery Expedition’ onder leiding van Robert Falcon Scott was een van de eerste pogingen om het binnenland van Antarctica te verkennen. Hoewel de expeditie niet de Zuidpool bereikte, legde ze belangrijke wetenschappelijke gegevens vast.
1911: De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen bereikte als eerste de Zuidpool, waarmee hij de race naar de pool won.
1914-1917: De Britse expeditie onder leiding van Ernest Shackleton, bekend als de ‘Endurance Expedition’, had als doel de Zuidpool over land te bereiken. Hoewel dit niet lukte, is de expeditie beroemd vanwege de overlevingstocht van de bemanning na het verlies van hun schip.
Deze expedities legden de basis voor het wetenschappelijke onderzoek en de internationale samenwerking die Antarctica vandaag de dag kenmerken.
We bezochten Antarctica in januari 2014 en tien jaar later in december 2024 met Hapag Lloyd. Heb je graag meer informatie, foto’s of advies over de routes, de verschillende rederijen of andere details, aarzel dan niet ons te contacteren voor meer informatie.
Ontdek hier de reisroute voor een 16-daagse rondreis: https://brasschaattravel.be/antarctica-expedition-grand-expedition-route/
We helpen je graag bij het organiseren van deze bijzondere en inspirerende levenservaring.
Luxe-en expeditiecruises, safari’s in Afrika & rondreizen op maat
Nood aan een deugddoende vakantie? Staat u te popelen om de wereld te ontdekken? Kom gerust eens langs, we nemen graag de tijd om samen met u een reis samen te stellen die helemaal bij uw wensen past.
Reisofferte aanvragen »
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Verzekerd bij Amlin
Lid van VVR
Aangesloten bij Selectair