IJsland

Een prachtreis, zoals steeds met Anders Dan Anders en/of Tooku. Fantastisch land, véél te zien, prachtige landschappen en natuurfenomenen enz. Eigenlijk, vonden wij, iets te kort als je op twee weken het hele land wil zien en het “rustig” wil doen. Er waren afstanden van 310, 390 en zelfs 480 km op een dag: best haalbaar als er niets te zien is onderweg. Maar kom dat heeft ons plezier niet getemperd.

De auto: top! Goeie keuze om voor een grote 4×4 te gaan, we hebben de voordelen ondervonden. De hotels: allemaal top, met als uitschieter Grimsborgir in Selfoss, écht het neusje van de zalm! Borg by Kea in Reykjavik was indrukwekkend.

Details: Ðingvellir National Park is absoluut de moeite, zeker Geysir met de Stokkur. De waterval Gullfoss vonden wij wat minder maar toch de moeite. Sneeuwscootertocht: leuk.

Wandelingen langs de watervallen waren uiteraard allemaal super. “Een waterval is een waterval” is absoluut een gigantische vergissing! Ook alle andere ‘parken’ waar te wandelen was, waren warm aan te bevelen. Erg mooie natuur, desolate landschappen, bijna mysterieuze taferelen.

De ijsgrot was best tof, maar wij hadden wel pech: enkele dagen eerder was de ijsgrot die op de planning stond ingestort en wij hebben een kleine te zien gekregen. Met een beetje fantasie kan je je wel inbeelden hoe een grote er zou uitzien natuurlijk.

Ook de boottocht bij de Jökulsarlon gletsjer was fenomenaal en bovendien hadden we hier een flinke portie geluk: staalblauwe hemel. Diamond Beach is erg speciaal! Wat enigszins een tegenvaller was, was de geothermische spa van Vök: weinig te beleven en wij zijn geen waterratten maar het was wel ontspannend.

De wandeling rond lake Mývatn was erg mooi en ook daar werden we getrakteerd op mooi weer! Zowel Dimmuborgir als (zeker!) Hverir zijn fantastisch om zien en om in rond te wandelen.

In Húsavik vonden we weinig te zien maar het stadje oogt wel schilderachtig, de Goðafoss waterval was alweer spectaculair mooi! De rit van Akureyri naar Borgarnes was vrij lang en daar hebben we weinig uitgestapt en gewandeld, enkel in het passeren wat foto’s gemaakt.

Het Snæfellness schiereiland is wel héél erg de moeite. De Kirkjufell staat daar fotogeniek te wezen, zelfs al stelt de waterval op de voorgrond niet zo erg veel voor, toch weeral top.

In de lavatunnel van Viðgelmir werden we overspoeld met zo ontzettend veel en zo erg interessante informatie dat ik alweer de helft vergeten ben. De kerel (een jonge Britse archeoloog) vertelde met zo veel enthousiasme zijn verhaal … Bewonderenswaardig hoe meeslepend hij die moeilijke materie wist over te brengen.

Reykjavík, daar had ik best een dagje extra willen vertoeven. Wij kwamen daar laat zaterdagnamiddag aan en wij zijn wel geen winkelaars maar toch: het aanbod aan moderne designspulletjes is groot genoeg om een halve dag in rond te neuzen.

Zondag, onze laatste dag hebben we dan gekozen om terug naar de Fagradalsfjall te gaan kijken en naar boven te klimmen en dat was het wel waard. Langs de weg ontdekten we dan nog een geothermisch veld, Krýsuvik, wat zeker ook fantastisch was. Groot en met vele modderputten en stoomerupties in een prachtig landschap (alweer). De zwavelstank namen we er met plezier bij!

Nog één, niet onbelangrijk puntje vergat ik aan te stippen: we hebben overal ongelooflijk lekker gegeten en niet overdreven duur. Ik had schrik om gefermenteerde haai en meer van dat fraais geserveerd te krijgen maar neen hoor, overal lekkere visschotels! En dan zou ik het ijs nog bijna vergeten …

Een tevreden klant

reistype

Jouw droomreis vinden?

Nood aan een deugddoende vakantie? Staat u te popelen om de wereld te ontdekken? Kom gerust eens langs, we nemen graag de tijd om samen met u een reis samen te stellen die helemaal bij uw wensen past.

Reisofferte aanvragen »

Reisaanvraag

IJsland