Oman

De verborgen schat. Reis naar Oman en ontdek de eindeloze vriendelijkheid van een gastvrij volk. Geniet van ongerepte natuur in de bergen en de woestijn. Leer nieuwe culturen kennen en proef van de heerlijke keuken! 

Mensen reizen gemakkelijk naar bestemmingen waar ze al van gehoord hebben. Wij doen het liever anders en kozen voor een op maat uitgestippeld programma met veel diversiteit! Deze rondreis door Oman van één week heeft onze ogen geopend en ons doen genieten van de schoonheid van onontdekte landen. Zelf had ik maar één keer van het land gehoord en ik wist niet dat het zoveel te bieden had. 

The Mountains

We reizen vanuit Brussel naar Muscat met een overstap in Dubai. Op ongeveer zes uur tijd wordt je gekatapulteerd naar een andere cultuur, een te ontdekken land en de start van een prachtige reis. Het is helemaal geen vermoeiende verplaatsing en is dus uitstekend voor vakanties van een week of tien dagen tijdens de krokus- of paasvakantie. 

We rijden twee uur van de luchthaven de bergen in naar onze eerste stop in Jabal Akhdar. Dit is een dorp in de ‘The mountains’ van Oman. En als we mountains zeggen dan bedoelen we echt mountains. Want hier vertoef je op zo’n 3000 meter hoogte. Zoiets heb je nog nooit meegemaakt, eindeloze uitzichten en een rustige stilte. Jabal Akhdar is bekend voor de productie van rozen en rozenwater. Tijdens het jaar valt hier voldoende regen waardoor er in dit gebied ook veel plantengroei is. 

We verblijven in Alila Jabal Akhdar. Dit uitzonderlijk hotel is gesitueerd aan de afgrond van het massief met een prachtig uitzicht. Je weet niet waar kijken, zo mooi de zichten zijn! Adembenemend… Je geniet hier van het luxeproduct ‘stilte’ en beseft nu pas hoe gejaagd ons dagelijkse leven is. 
De keuken is super. Zowel lokale als internationale gerechten worden hier met passie bereid en dat proef je. De kamers zijn ingericht met aandacht voor de lokale gebruiken. Ze zijn enorm ruim en weerkaatsen zo de omgeving naar binnen toe.

Het hotel en het personeel bieden een waaier aan activiteiten aan. Zo kan je begeleide of individuele wandelingen maken door de bergen. Vier uur wandelen zonder iemand tegen te komen. Behalve een lief berggeitje dat een dutje doet onder een boom. Na de wandeling kom je terug in het hotel en krijg je verse datels voorgeschoteld, fris water en een verkoelende handdoek. Nu even uitrusten in de infinity pool. 

Ben je eerder een durver, dan is de Via Ferrata de beste uitdaging voor jou! Je hangt hier aan kabels op 300 meter hoogte terwijl je geniet van een prachtig uitzicht. Maar pas op het is spannender dan je denkt. 

Vanuit Alila is er de mogelijkheid om Nizwa te bezoeken, een stadje aan de voet van de bergen waar je een souq kan bezoeken. En in Bahal bezochten we het prachtige Jabreen kasteel.

Duizend en één nacht

Van de bergen trekken we naar de woestijn. Na een supersnelle en spannende rit door en tussen de duinen kwamen we aan op de tweede locatie in the middle of nowhere. Het is hier bloedheet maar dat vergeet je snel, want het is hier adembenemend mooi! We verblijven hier in Desert Nights Camp. Bij aankomst worden we direct uitgenodigd om de zonsondergang te gaan bekijken vanop de duinen. Kijkend op het tentenkamp en verder niets anders dan zandduinen. De kleurschakeringen van het zand en de vormen van de duinen zijn uniek mooi ! Een prachtig moment om ook leuke foto’s te maken. 

’s Avonds werd er een lekkere BBQ georganiseerd en konden we ook proeven van het Omaans eten. Dit is de moment om te slapen onder de sterrenhemel! De volgende ochtend begon met een ritje op de dromedaris, of zoals wij ze liever vergeleken met de hondjes van de woestijn vanwege hun schattige uitstraling. Maar dit was slechts een opwarmer! Na het ontbijt waren we klaar om met de quads door te woestijn te racen, zalig en zanderig! 

een oase van water

De woestijn van Oman wordt getekend door heel veel plekjes waar er water ontstaat. Dit noemen ze een wadi. Als je geluk hebt en je komt vroeg in het seizoen kom je er tientallen tegen onderweg. Maar anders kan je er altijd eentje gaan bezoeken. Zo bezochten wij Wadi Bahni Khalid. In dit natuurlijke zwembad komt water samen dat vloeit tussen witte rotsen. Neem een duik vanop de rotsen of daal af in de kanaaltjes die leiden naar het zwembad. De temperatuur van het water is lekker warm en het voelt enorm zacht aan. Hoewel het land nog niet super bekend is bij de toeristen was dit toch de samenkomst van verschillende nationaliteiten. 

Muscat

De laatste troef tijdens deze reis is Muscat, wat een hoofdstad. Wegen zijn hier uitzonderlijk proper, gebouwen lijken als nieuw, gras zo groen alsof het daar elke dag regent, en geloof mij dit is niet het geval. De Sultan zorgt enorm goed voor zijn land, dit is meer dan ooit te zien en de Omani zijn er uiteraard heel erg trots op!

In Muscat verblijven we in The Chedi. Wat een ervaring! Het hotel lijkt heel groot, maar deze schijn wordt gebroken door de vele waterpartijen en prachtige palmbomen die het hotel een heel ander uitzicht geven. De laagbouw en de witte gevels met planten gedecoreerd zorgen er ook voor dat het hotel kleiner lijkt dan het is.
Door de wit en zwarte tinten straalt het hotel rust uit. Wilt u ook hier tot rust komen is dat mogelijk aan de twee ‘adults-only’ zwembaden, waarvan één 103 meter lang is waardoor deze de titel krijgt als langste zwembad van het Midden-Oosten. Maar voor ieders wat, zo is er natuurlijk ook een zwembad waar ouders met jongere kinderen kunnen gaan zwemmen.

In Muscat kan je veel bezoeken.  Zo is er de impressionante The Grand Mosque en de Souq. Verder is er nog the Opera House, een prachtig gebouw, zeker een must. Ook de oude stad is een bezoekje waard en je kan zelfs duiken in het Unesco Nationaal park The Daymaniyat Islands.

TIP: Bezoek zeker de moskee. Maar je mag hier enkel binnen met lange mouwen, een doek op het hoofd en een broek of rok die de enkels bedekken. Wil je liever zoals een typische moslima binnengaan dan is het mogelijk om een kleed te huren aan de ingang.

We hebben genoten van een heel mooi land, lieve mensen , lekker eten !  Een absolute aanrader. Oman heeft uiteraard meer te bieden, maar hiervoor kan U bij ons terecht !  

Nathalie

Nathalie | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Antarctica, Luxe- en expeditiecruises, safari’s in Afrika & rondreizen op maat

reistype

Jouw droomcruise vinden?

Nood aan een deugddoende vakantie? Staat u te popelen om de wereld te ontdekken? Kom gerust eens langs, we nemen graag de tijd om samen met u een reis samen te stellen die helemaal bij uw wensen past.

Reisofferte aanvragen »

Reisaanvraag

Oman