Slovenië, groene gastronomie

Europese Regio van de Gastronomie 2021

Slovenië maakt stilaan naam als culinaire bestemming. Dankzij een groene gastronomie, gestoeld op duurzame principes, werd het land verkozen tot Europese Regio van de Gastronomie 2021. Op culinaire reis proef je de smaken van de terroirs.

Erfgoedkeuken

Ingrediënten uit naburige akkers, weiden, meren en boomgaarden, met een korte reis van veld naar bord. De Sloveense cuisine is er een van erfgoed en traditie, verschillend per regio. De Sloveense Alpen putten bijvoorbeeld uit de rijkdommen van de bergweiden met typische kazen en andere zuivelproducten. Vaak in combinatie met ‘žganci’, traditioneel een puree voor de hardwerkende landarbeider.

Langs de Middellandse Zee en in het Karstgebergte krijg je dan weer de smaak van gedroogd vlees te pakken, gerijpt door de bora-wind. Naast vis, wilde asperges en andere natuurlijke lekkernijen, wordt in Slovenië ook al eeuwenlang zout gewonnen. En daar doen ze verdomd verrassende dingen mee.

400 jaar oude wijnrank

De negen wijnregio’s van het land produceren tal van topwijnen. In Maribor groeit trouwens de oudste wijnrank ter wereld. Zelfs na 400 jaar produceert die nog steeds druiven.

Beste vrouwelijke chef ter wereld

Tafelen in Slovenië is smullen op elk niveau. Van een charmante dorpsherberg tot hoogstaande gastronomie. De Michelingids telt nu 53 Sloveense restaurants. Tweesterrenrestaurant Hiša Franko wordt zelfs tot de 50 beste keukens van de planeet gerekend.

Aan het fornuis: Ana Roš, in 2017 nog verkozen tot ‘s werelds beste vrouwelijke chef. Ze werkt nauw samen met lokale paddenstoelenplukkers, kruidkundigen, herders, jagers en vissers. En tovert zelfs de meest bescheiden ingrediënten om tot onvoorstelbare gerechten.

Prijs op aanvraag

Contacteer ons

Reisaanvraag

Slovenië, groene gastronomie