Sicilië

Op het eiland Sicilië kan je twee weken doorbrengen en er intens de hoogtepunten beleven maar je kan evengoed genieten van romantische dorpjes langs de kust en het culinaire leven opsnuiven. Want ja, Sicilië heeft echt alles! Wij vertrokken eind augustus voor een zeilvakantie van zeven nachten naar Sicilië. Aansluitend bezochten we de mooiste plekjes in het zuiden om na een week lekker, en veel te veel, eten, geschiedenis en stranden terug te keren naar België.

COVID-19: Reizen naar Sicilië is op dit moment toegestaan door de overheid en wordt gedefinieerd als een groene zone. Zowel op het vliegtuig als in de luchthavens en ter plaatsen verliep alles volgens de maatregelen en erg veilig.

Realmento Scala dei Turchi
Taormina Sunset

Zeilen langs de kuststrook

Na een vlucht van ongeveer twee uur komen we aan op de luchthaven van Palermo. Enkele kilometers verderop ligt in de haven van Palermo de kapitein ons op te wachten om gedurende zeven dagen de mooiste havenstadjes te ontdekken. We stoppen onder andere in het charmante Cefalù waar onderaan de rots “La Rocca”, Il duomo di Cefalù schuilt. ’s Avonds komt het stadje pas echt tot leven wanneer zowel locals als toeristen erop uit trekken om te genieten van de zonsondergang met een “Aperitivo”.

Tijdens onze zeiltocht voeren we langs enkele van de Eolische eilanden die de moeite waard zijn door het schouwspel van de ongerepte natuur met het heldere water. Je kent ongetwijfeld Lipari, Stromboli en Vulcano maar de andere eilanden zijn zeker even mooi. We passeerden de straat van Messina die het eiland Sicilië scheidt van het vaste land aan de provincie Calabrië. Een fijne maar spannende zeilervaring omdat de breedte van deze “Stretto di Messina” tussen de drie en de acht kilometer varieert maar voornamelijk omdat er sterke zeestromingen aanwezig zijn.

We eindigen de eerste week zeilen in Catania waar we de reis door Sicilië verder zetten aan land.

Marzamemi Main Square
Noto Baroque Church

Aan de voet van de Etna

De eerste twee nachten van ons verblijf aan land, brengen we door aan de voet van de Etna dichtbij de stad Siracusa. Op 20 minuten rijden van het hotel, Borgo Pantano, bevindt zich het oude centrum van de stad, Ortigia. Het is verbazingwekkend hoe de kleine straatjes en steegjes met winkeltjes plotseling uitgeven op een immens plein waar de Piazza Duomo en de kathedraal schitteren in hun barokke stijl. Je zal niet alleen hier deze stijl terugvinden maar over het hele eiland zijn er parels terug te vinden in Barok.

Zo bezoeken we ook Noto, een van de belangrijkste baroksteden van Italië en terug te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De laat-barokke stijl kleurt de stad in honingkleur. Je weet echt niet waar eerst kijken want gebouw na gebouw lijken de impressies groter en fascinerender te worden.  Je moet hier ook echt een ijsje eten of een plaatselijke granite om af te koelen.

 

Na Noto rijden we verder naar Marzamemi. Dit kleine en erg pittoreske havenstadje komt uit een boekje. Haal je fototoestel snel boven want het authentieke pleintje in het midden van de stad is fotogeniek. Erg bekend in Marzamemi is de vangst en verwerking van tonijn. Wanneer je wandelt langs de vissershuisjes, “case di pescartore” snuif je de geur van alle soorten vis op. In de typische hallen waar de vis verwerkt wordt, kan je het hele proces meemaken. Een ervaring op zich, zeker als je er ook van kan proeven.

 

Naast het bezoeken van deze stadjes, kan je vanuit Siracusa de Etna beklimmen. Vraag hiervoor meer info in ons kantoor.

Vallei van de tempels

Valle dei Templi - Agrigento
Valle dei Templi - Agrigento - Sunset

De vallei van de tempels of de Valle dei Templi is de bezienswaardigheid bij uitstek wanneer je in de buurt van Agrigento verblijft. Vanaf onze Masseria, Masseria Agnello, is het ongeveer twintig minuutjes rijden. Op een paar honderd meter van de zee en aan de voet van de stad Agrigento steekt er als ware een plateau bovenuit. Hierop zijn de resten van de oude Griekse stad Akragas terug te vinden, de Valle dei Templi genaamd. Sinds 1997 staat dit impressionante Griekse dorp op de wereldefgoedlijst van UNESCO. En hoewel er van verschillende tempels niets meer overblijft, domineren zeker drie tempels de vallei. De Concordiatempel, waar ook het lichaam van Icarus ligt, is hiervan het beste voorbeeld. Wij begonnen onze wandeling onderaan bij de ingang van het park, rond 18h, dat is ongeveer anderhalf uur voor de zonsondergang en de tijd die nodig is om naar boven te wandelen, waar de tempel van Giunone staat. Vanaf het hoogste punt bij de tempel van Gionen heb je een prachtig uitzicht op de rest van de tempels en kan je tegelijkertijd genieten van de ondergaande zon. Je kan ook de tempels overdag bezoeken en picknicken in het park “Giardino della Kolymbethra” of maak het jezelf makkelijk en laat je naar boven brengen met een klein busje en wandel vanaf daar naar beneden en bezoek de tempels op een rustige manier.

 

Voor meer informatie en prijzen, vraag raad in ons kantoor. Er zijn verschillende opties mogelijk bij een bezoek aan de Vallei van de tempels.

 

Bezoek ook zeker de Scala Dei Turchi, de trappen van de Turken, aan de kuststrook. Deze witte kliffen werden door de natuur gevormd door een soort natuurlijke witte kalksteen. De Saraceense piraten uit Turkije zouden deze rotsen beklommen hebben om aan land te geraken en de Sicilianen op die manier verrast hebben…

Vroeger kon je wandelen op de kliffen, dat is nu verboden om het effect te behouden. Desalniettemin is een bezoekje de moeite waard, daal af aan de trappen in het dorpje Realmonte en bekijk vanuit de zee de kliffen. Dan kan je even afkoelen in de zee of een cocktail drinken op het strand.

 

Het Mondaine Taormina

Taormina Old Town
Taormina Town

Voor onze laatste stop trekken we naar het mondaine Taormina waar we verblijven in Grand Hotel Mazzaro Sea Palace. Je verblijft aan de zee en niet in het stadje Taormina zelf. Een fijne ervaring omdat je op die manier toch een rustige afsluiter hebt van de vakantie. Maar met de “Funivia” sta je op tien minuten in het stadje zelf. De cable car vertrekt op twee minuten wandelen van het hotel en brengt je naar boven, geen auto nodig! Hier kan je shoppen, eten in de schattigste restaurantjes van het stadje en genieten van de drukke en gezapige sfeer met uitzicht op de zee.

Je kan ook hier Griekse cultuur opsnuiven met een bezoek aan het Griekse Theater, een barokkerk en de kathedraal op het plein in Taormina. Of huur een bootje en bezoek de Grotta Azzura.

Ook vanuit Taormina kan je de Etna beklimmen, vraag in ons kantoor voor meer informatie.

Wij genoten van een deugddoende vakantie in Sicilië. Een van de landen die nu nog groen zijn en bewijst dat reizen in tijden van Corona ook veilig kan. 

Voor meer informatie, foto’s en tips, kom gerust langs in ons kantoor. We helpen je graag verder. 

Nathalie

Nathalie

Nathalie | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Luxe-en expeditiecruisesn safari’s in Afrika & rondreizen op maat

Tina

Tina | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Afrika, Japan, cruises, Caractère beleefreizen & Club Med

Bieke

Bieke | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Groene bestemmingen, verkennend roadtrippen & eigenzinnige à la carte-reizen.

reistype

Jouw droomcruise vinden?

Nood aan een deugddoende vakantie? Staat u te popelen om de wereld te ontdekken? Kom gerust eens langs, we nemen graag de tijd om samen met u een reis samen te stellen die helemaal bij uw wensen past.

Reisofferte aanvragen »