Een treffende duo: Tanzania & Zanzibar

Tanzania: het land van eindeloze vergezichten, een vrolijke bevolking, de zuiverste zonsondergangen en de meest unieke zonsopgangen, het land van de Kilimanjaro, de thuis voor veel dieren, een land met veel verhalen, Karibu of welkom! 

Elephant
Giraf

Deze magische 14-daagse vertrekt op de luchthaven van Amsterdam en brengt je met een rechtstreekse vlucht naar de luchthaven van Kilimanjaro. En daar wacht onze gids, Julius, ons op voor de komende week. Zijn jeep wordt onze thuis voor de honderden kilometers die we samen zullen afleggen.

Katambuga House in Arusha, is onze eerste stop. Omdat we in de late namiddag aankomen is het te ver om rechtstreeks naar een van de nationale parken te rijden. 

Tarangire National Park

Na een stevig ontbijt en een goede nacht, vertrekken we richting Tarangire National Park. Het voelt alsof onze reis nu echt begonnen is. We rijden langs lokale dorpjes en ontdekken de sfeer in de straten die heerst bij de lokale bevolking. Zodra we de hoofdweg verlaten is het nog een kleine twintig minuten tot we aan de main gate aankomen. Tarangire ligt in het noorden van Tanzania, in het district Manyara. Het eerste dier dat we spotten is de immer elegante impala. En nadien gaat het gaat snel, want aan de eerste waterplas zien we al van ver een familie olifanten. Kleintjes spelen in het water, met de slurf halen ze water uit de grond… een prachtig fenomeen.

Buffel
Tree climbing lions

Na een lange dag rondrijden, robuuste buffels, opgewekte olifanten, plezierige giraffen, schattige pyjamaparties ofwel zebra’s te hebben kunnen ontdekken, komen we aan in onze eerste echte lodge. Mpingo Ridge Lodge van Lemala. Op een berg, met een uitzicht om u tegen te zeggen. En dat wekt emoties los. De stilte, de kleuren, de geuren en de vriendelijkheid van de mensen zijn hartverwarmend. We worden ontvangen door de inhouse Masai en naar onze tent begeleid. Instant een thuis gevoel, warmte, een lokale aankleding, verfijnd en aangepast aan de omgeving, binnen kan je douchen maar ook buiten kan je vogels spotten van onder de douche. Het bad op het terras is het hoogtepunt van deze accommodatie, ideaal voor een sunset. We genieten van een cocktail aan het zwembad en geraken aan de praat met het personeel die vertellen over hun leven in de brousse, ook ’s avonds aan het open vuur delen we onze avonturen van de afgelopen dag met andere gasten. Het was nog maar de eerste dag, en het was nu al onvergetelijk. We zijn klaar voor meer, meer dieren, meer details, we hunkeren ernaar om het gedrag van de dieren te leren kennen. 

Baobab
Cheeta and baby cheeta

Na een deugddoende nacht en een verkwikkende douche, de zonsopgang om 5h, kruipen we in onze jeep en gaan we er tegen aan. We rijden naar de andere kant van het park: Swamp Pool. Duizenden buffels, zebra’s, wildebeest, waterbokken, en nog veel meer dieren komen hier samen. Een uniek schouwspel. We hebben ook de kans om de tree climbing lions te spotten, we passeren twee oude leeuwen die een dutje doen in de schaduw en lunchen aan de rand van het water. Onze gids vertelt verhalen over vroeger, we leren zijn familie kennen en merken hoe ver zijn passie gaat voor de natuur, de dieren en de bevolking. 

Male lion

Manyara National Park

Pumba

De derde dag zetten we onze rondreis verder via Manyara National Park naar de ingang van de Ngorongoro Crater. De natuur is er prachtig. Donkere bebossing, hoge bomen, maar ook langs het Manyara meer waar apen spelen in het water… En als het water en de algen de juiste structuur hebben, dan voorzien de flamingo’s je van een vrolijk spektakel. We komen ook oog in oog te staan met de olifanten, een mama die haar familie wil beschermen. En dit is het eerste moment waarop we echt beseffen dat hoe schattig of lief een dier ook lijkt, de bescherming van defamilie is prioriteit. En zo begint onze gids ook te vertellen over de olifant. Mannen wandelen vaak alleen, dat betekent dat ze te oud zijn om bij de groep te blijven, jonge mannelijke olifanten vind je dan weer vaak terug in groep, ze gaan op zoek naar een vrouwtje om een familie te stichten. De manier waarop ze aan hun rug krabben, bomen vellen of zich wassen, vertelt veel over het gedrag van de dieren. 

Serengeti National Park

Ngorongoro Crater

Vandaag beginnen we aan een lange tocht door de Ngorongoro Crater National Park, langs Masai dropen, eindeloze vlaktes, richting de main gate van de Serengeti.  De Serengeti staat gekend voor de massale trektochten van de dieren… en dat legt onze verwachtingen hoog.

We verblijven in Olmara Tented Camp. Dit is een van de meer robuuste en natuurlijke accomodaties waar we zullen verblijven. Je wordt hier één met de natuur, je leert de stilte waarderen en je bouwt een unieke liefde op voor de puurheid van de omgeving. Bij aankomst, en eigenlijk is het eerder bij thuiskomst, want de Olmara familie is een warm team dat met hart en ziel zorg draagt voor haar gasten, de natuur en de dieren, krijgen we natte doekjes “ to wash of your bush maquillage”.
De hoofdtent is de plek waar we samen komen om te eten, met andere gasten verhalen te vertellen over wat ze meegemaakt hebben of gezien hebben, we drinken een gin-tonic aan het open vuur en de hotel manager komt erbij zitten. Dit zijn gouden momenten. Dit is geen plek waar je ooit nog terug komt, dit is een thuis. Hier staan simpliciteit en schoonheid centraal.
Wandelen van je tent naar de hoofdtent dat doe je in het donker nooit alleen, want je weet nooit wat er op de loer ligt. En we krijgen een korte intro “wat te doen als je oog in oog staat met”. Een olifant, een leeuw, een buffel en zo krijgen we weer meer inzichten in de gedragingen van de dieren. Er wordt verteld dat vorige nacht een van de olifanten de water tank is komen leegdrinken… door het te kort aan water zoeken de dieren alternatieven!

Leopard in Tanzania
Flamingo in Ngorongoro

Onze tweede dag in Serengeti, Serengeti betekent trouwens Endless Plain, is er eentje om u tegen te zeggen. Al van vroeg in de ochtend is onze gids “on fire”. De Serengeti vormt het decor voor de Grote Trek. Drie diersoorten die zich verplaatsen in gigantische kuddes. De exacte aantallen moet ik navragen maar het betreft de wildebeest, zebra’s en gazellen die het hele jaar lang migreren om zo nieuwe plekken en dus voedsel te ontdekken. Het interessante aan de drie is dat ze complementair zijn. Reuk, zicht en gehoor, zo sterken ze elkaar aan om tegemoet te komen in de eetgewoontes en het jaaggedrag van andere dieren. Naast deze drie musketiers herbergt de Serengeti ook nog olifanten, giraffen, impala’s, nijlpaarden, leeuwen, cheeta’s, luipaarden, hyeena’s… roofdieren en andere mooie vogels.

We gaan off road wanneer we na 20 minuten rijden spelende leeuwen spotten. Een prachtig spel in de hoge groene grassen met de opkomende zon. En de dag kan dus niet meer stuk.

We lunchen in het kamp, en maken ons klaar voor de namiddagrit en een sundowner.

Een sundowner is altijd machtig, met een gin-tonic in de hand, en de zon die ondergaat ben je in het midden van de brousse, één met de natuur.

House in rice field
Lion hunting

Ngorongoro Crater

We rijden nu dezelfde weg terug om de Ngorongoro Crater in de duiken. Dat is de grootste krater ter wereld, die nog intact is en waar dus leven te vinden is. Meren, moerassen, grasweides, en duizenden dieren, waaronder ook flamingo’s, neushoorns, een grote variatie aan vogels… Het hoogtepunt van de krater is niet erin, maar het zicht dat, de afdaling en de rit naar boven.

En zo komt onze safari ten einde; we missen de brousse, de stilte, de klapstoelen, het zand, de koude ochtend zon, de bush maquillage… de apero in de jeep… het voelt zoals heimwee. We blikken terug op onvergetelijke momenten! En ook het afscheid aan de luchthaven van Arusha met Julius, onze gids, is emotioneel. Hij heeft ons zoveel geleerd, we hebben samen zoveel gezien, hij is de papa van de brousse, de vriend van de dieren, de kenner van zovele rassen, de fluisteraar van de natuur, de gps zit in zijn hoofd. 

Tarangire

Zanzibar

Na een reeks safari’s voel je je opgelucht, voldaan, en dankbaar. Dankbaar dat de natuur zich opengesteld heeft, dankbaar voor wat je gezien hebt, dankbaar voor zoveel schoonheid. En dat gevoel probeer je zo lang als mogelijk vast te houden in je hart, in je gedachten.

Je bent ook moe, en je wilt verhalen navertellen, foto’s bekijken en terugblikken op een unieke beleving. Daarom breien we nog enkele dagen in Zanzibar aan onze safari. Op een kleine twee uurtjes vliegen, in een sportvliegtuig, sta je op het tropische eiland. Klaar voor zon, zee, wit strand, en cocktails. 

Kom gerust langs bij ons op kantoor, voor meer foto’s, wilde verhalen en de kriebels van de safari. We vertellen je graag meer en plannen met plezier jouw safari op maat. 

Nathalie

Nathalie

Nathalie | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Luxe-en expeditiecruisesn safari’s in Afrika & rondreizen op maat

Tina

Tina | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Afrika, Japan, cruises, Caractère beleefreizen & Club Med

Bieke

Bieke | Reisbureau Brasschaat Travel
specialisatie

Groene bestemmingen, verkennend roadtrippen & eigenzinnige à la carte-reizen.

reistype

Jouw droomcruise vinden?

Nood aan een deugddoende vakantie? Staat u te popelen om de wereld te ontdekken? Kom gerust eens langs, we nemen graag de tijd om samen met u een reis samen te stellen die helemaal bij uw wensen past.

Reisofferte aanvragen »

Reisaanvraag

Een treffend duo: Tanzania en Zanzibar